Skai en Sparky

04-11-2017

Het begin van het nieuwe jaar.
Er is in het begin van het jaar al weer goed getraind door de pleeggezinnen.
Sparky mocht mee naar de orthodontist en zijn zusje Skai deed mee bij de EHBO herhaling. Superleuke en goeie ervaringen voor deze oudere pups. 

Sparky is inmiddels zijn training intern begonnen op het trainingscentrum bij Vom Falorie en binnenkort zal Skai hem volgen

Voor de gastgezinnen een heel dubbel moment, je bent natuurlijk trots op je pup dat hij/zij klaar is om verder getraint te worden maar het betekend ook dat je moet loslaten...
Dat doet ieder op zijn eigen manier en Vom Falorie geeft hen daar ook alle ruimte in.
Als de datum bekent is, is er tijd voor een laatste fotoshoot, nog eenmaal lekker wandelen en genieten van je pup. Misschien nog de laatste puntjes op de i zetten als dat nodig is om hem met eer en geweten naar het trainingscentrum te brengen. Op naar een mooie toekomst...


De decembermaand

Bij uitstek de beste maand om de pups te trainen in drukke omgevingen. Het begint al met de aankomst van Sinterklaas waar onze Sparky, stoer als hij is aanwezig was en zich van zijn beste, rustigste kant liet zien. Hij was nauwelijks onder de indruk van alle herrie en mensen om zich heen.

Hij liet het zelfs gelaten over zich heen komen dat hij als Piet aangekleed werd.

Onze Skai heeft de feestmaand weer op een andere manier beleeft... Zij werd loops en dat betekent even niet mee naar de winkels maar ook thuis is er genoeg te trainen. De appĂ©l oefeningen bijvoorbeeld en die kunnen heel goed voor de kerstboom om daar dan weer een leuke foto van te maken. 

Dan is er als afsluiting de oudejaarsavond die elke pup anders heeft ervaren.

Sparky en Raja, inmiddels weer terug bij haar eigen pleeggezin, vonden het niet interessant en deden alsof er niets anders te horen was.

Ayla was er niet heel blij mee, maar toen ze de avond samen met haar ex huisgenootje was voelde zich door haar gesterkt en gaf ze niets meer om de knallen.
Skai vond het helemaal niet leuk en was blij dat het voorbij was.

Voor alle pups geldt dat ze het geknal prima doorstaan hebben, de een wat makkelijker als de ander. Het nieuwe jaar zijn ze allemaal weer zichzelf en gaan verder zoals ze altijd deden... op weg naar psychiatrische hulphond!


Skai is het zusje van Sparky. Ze is gelijk met hem in een ander pleeggezin gekomen. Maar behalve dat ze tegelijk in hun eigen gastgezin zijn geplaatst, zijn ze heel verschillend van elkaar.

Zo rustig en voorzichtig Sparky is, zo ondernemend en vrij is Skai.

Skai gaat elke dag mee naar kantoor, waar ze rustig blijft liggen tot ze weer naar buiten mag.

Meteen al een goede training om haar de rust te leren die ze later nodig heeft als ze groot is.

Als ze buiten kantooruren mee gaat op de wandeling krijgt ze alle kans om jonge hond te zijn en speelt gezellig met andere honden, gaat mee naar het strand en ontpopt zich in de eerste maanden tot een olijke, stabiele hond.


Sparky is nu 10 maanden oud.

Sparky komt op 14 mei bij zijn gastgezin. De eerste weken worden besteed aan het zindelijk maken, het meelopen aan de riem en rustig slapen in de bench.

Wanneer dat goed gaat gaan we een stap verder.

Sparky had nogal moeite om mee te gaan vanaf huis. Hij vond de grote wereld maar niks en bleef liever veilig thuis. Maar met veel brokjes en verleidelijke stemmetjes wordt zijn nieuwsgierigheid groter dan zijn angst en loopt hij al gezellig mee.

De buurtsuper is vlakbij en we lopen al snel een keer langs de winkel, waar hij de mensen met veel belangstelling bekijkt.

De volgende keer neem ik zijn dekje mee en mag hij mee de winkel in.

Het personeel is hiervan op de hoogte en vind het alleen maar leuk.

Binnen gaat Sparky er een rustig bij zitten en laat alle prikkels op zich afkomen.

Als ik hem mee vraag loopt hij weer een stukje mee, toch wel benieuwd wat er allemaal is.

De eerste keer lopen we direct weer door naar buiten, deze indruk was wel genoeg.

Zo bouwen we het langzaam op tot hij rustig de hele winkel doorloopt, daarna gaan mijn tas en portemonnee mee zodat ik mijn boodschappen meteen mee kan nemen tijdens de training.

Rustig zitten wachten tot ik mijn boodschap heb uitgezocht, tot het volgende schap waar ik weer wat moet pakken. Het vraagt best wel geduld van een kleine pup en tja... Sparky is niet zoals elke pup, hij maakt zijn eigen feestje door olijk op de grond te gaan rollen en met zijn dekje te spelen.

Maar elke keer gaat het wat beter en al gauw loopt hij als een keurig nette pup naast me tijdens het boodschappen doen.

Hij is nu ongeveer 4 maanden oud, wanneer de spanning voor de buurtsuper weg is, we gaan naar de volgende uitdaging. Het winkelcentrum.

Veel mensen, veel winkels... gezellig druk.

En Sparky kijkt zijn ogen uit, al blijft hij rustig bij me lopen.

Supergoed dus!

Weer een volgende stap is het treinstation. Een komende en vertrekkende trein is altijd een vreemd moment maar ook hier blijft hij heel rustig.

Vanaf nu gaat hij overal mee waar ik ook ga. We zoeken de drukte op en elke nieuwe ervaring is een leuke uitdaging.

Zo gaat hij ook met de veerpont mee.


Sparky en Skai zijn broer en zus.

Ieder in hun eigen pleeggezin zijn ze begonnen aan hun opleiding als psychiatrische hulphond.

In het pleeggezin worden ze gesocialiseerd en opgevoed tot een rustige, stabiele hond.

Ze gaan mee naar de winkel, op visite, naar een restaurant, naar de dokter, de tandarts, mee op drukke gelegenheden en alles wat maar gebeurt in het leven van het pleeggezin.

Het ene gezin zal meer beleven als de ander en ook in de woonomgeving zijn er verschillen. Dat is voor de opleiding geen probleem, het pleeggezin doet wat hij/zij kan. Het belangrijkste is dat de pup een leuke, rustige, nette jonge hond gaat worden.