Trainingscentrum Vom Falorie leidt de Psychiatrische Hulphonden volledig zelf op. Op het moment dat Vom Falorie een aanvraag binnen heeft voor een Psychiatrische Hulphond, volgt eerst een kennismakingsgesprek en wordt er gekeken of de situatie geschikt en veilig is voor een hulphond. De wachtlijst voor een gesprek is nu ruim een jaar. (dus tot minimaal zomer 2024, daarom nu een stop op nieuwe afspraken.) Na het gesprek kan er nog een wachttijd zijn tot 'uw' hond aan de beurt is. Dat hangt er vanaf hoeveel aanvragen voor een hulphond er op dat moment lopen, het loopt echt storm de laatste 3 jaar.
Vom Falorie gaat zelf op zoek naar een geschikte hond. Wij werken overigens alleen nog maar met labradors.
Een psychiatrische hulphond moet echt speciaal uitgezocht en afgestemd worden op zijn toekomstige baasje. Vom Falorie gaat niet op zoek naar een pup voor een cliënt, want dan duurt het allemaal heel erg lang voordat we de hond bij de cliënt kunnen plaatsen. Qua gezondheid is de gok ook veel te groot. Zoals met de meeste grote rassen is het risico op HD/ED/rug/oogproblemen nu eenmaal te groot. Dus de honden die wij uitzoeken zijn tussen de 12 en 24 maanden oud, zodat direct getest kan worden op gezondheid en karakter. Wij hebben wel pups uitstaan bij gastgezinnen, maar ook daar wordt pas bij 15 maanden gekeken of de honden qua gedrag en gezondheid geschikt zijn als psychiatrische hulphond en dan pas wordt aan een eventuele match gedacht.
Wij zijn er absoluut geen voorstander van dat een cliënt zelf zijn eigen psychiatrische hulphond opleidt. De kans op problemen is veel te groot: veelal zie je dat de pup de angst van zijn baasje overneemt, of juist enorm dominant wordt. Een psychiatrische hulphond moet een unieke eigenschap bezitten, en zoals vermeld is dat bij een pup niet te zien. Ook moet je ervaring hebben met de psychiatrische hulphond om deze unieke eigenschap te herkennen.
Daarnaast komt dat nog het stukje opvoeding en training. Dit is voor de 'gewone' mens al een flinke opgave, laat staan voor de persoon die ook nog eens te maken heeft met psychische klachten. Frustratie en teleurstelling liggen dan al snel op de loer. Wij krijgen elk jaar weer diverse mails van mensen die dit wel geprobeerd hebben bij andere instanties, maar dan problemen hebben met de opvoeding/training, of de hond komt niet door de (medische-) keuring. Dan wordt aan ons gevraagd of wij ze misschien nog verder kunnen helpen, omdat ze anders enorm veel geld kwijt zijn. Het antwoord is helaas.... nee.
Aangezien het zowel voor de eigenaar als voor de hond niet leuk is als het mis gaat, heeft Vom Falorie dus besloten om niet mee te gaan in de hype van 'zelf laten opleiden door de eigenaar' maar in plaats daarvan de psychiatrische hulphonden volledig zelf op te leiden. Het uitzoeken, medisch keuren, trainen etc. gebeurt allemaal door Vom Falorie.
Wanneer de hond zijn opleiding afgerond heeft, dan zal de trainer bij aflevering van de hond minimaal 3 dagen bij de nieuwe geleider blijven om de overdracht zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo leren de geleider en de hond met elkaar omgaan, en kunnen er volop tips en adviezen gegeven worden om de samenwerking tussen beide zo optimaal mogelijk te maken.
Wanneer de trainer dan weer huiswaarts keert, staat de geleider er echt niet ineens alleen voor. Er blijft sowieso contact tussen de trainer en de geleider zolang de hond leeft, en voor vragen of adviezen kan altijd gemaild worden. Ook gaat de trainer regelmatig terug om te kijken hoe de samenwerking tussen beide verloopt.
Als alles in balans is