De psychiatrische hulphond is vrij onbekend in Nederland en wordt vaak verward met de Therapiehond. Het verschil tussen beiden is echter ontzettend groot. De Therapiehond wordt ingezet om mensen in oa tehuizen gezelschap en steun te bieden, en gaat vervolgens weer met zijn baasje mee naar huis. Psychiatrische hulphonden heb je in de vorm van autismehonden en bijvoorbeeld honden om zelfvertrouwen te vergroten. Deze site gaat over de psychiatrische hulphond die maar voor 1 persoon is bedoeld. Deze persoon heeft te maken met psychische klachten. Een Psychiatrische Hulphond wordt heel specifiek bij zijn toekomstige baasje gezocht. Het is absoluut onmogelijk om te zeggen dat iedere lieve hond als Psychiatrische Hulphond geschikt is. Het moet weliswaar een lieve hond zijn, maar dat wil niet zeggen dat die hond ook met de psychische problemen van de baas kan omgaan. Daar moet heel zorgvuldig naar gekeken worden. Doe je dat niet, dan wordt het doel niet bereikt. Sterker nog, dan gaan zowel baas als hond een ongelukkige tijd tegemoet. De hond snapt zijn baasje niet, en de baas krijgt niet de hulp die hij nodig heeft.


- PTSS

- Autisme

- Dissocieren

- Herbelevingen

- Nachtmerries

- Angst/paniekaanvallen

- Depressies

- Suicidale gedachten

- Dwangneuroses

- Automutilatie

Onze hulphonden herkennen veranderingen in gedrag en emoties direct en voorkomen dat de persoon een paniekaanval krijgt, zichzelf iets aandoet of bijvoorbeeld begint te dissocieren.

De psychiatrische hulphond wordt opgeleid om zijn toekomstige baas in het dagelijkse leven te begeleiden. Deze hulphond is de steun en toeverlaat van de geleider en helpt hem door moeilijke situaties heen. Ze zijn 24 uur per dag samen.

Omdat iedere persoon verschillend is en iedere psychische klacht een verschillende oorzaak of manier van uiting heeft, zal iedere psychiatrische hulphond ook zijn eigen specifieke handelingen aanleren. Een paar voorbeelden:als de geleider 's nachts vaak te maken heeft met nachtmerries, kan de hond geleerd worden om de persoon wakker te maken. Of: als de geleider angstaanvallen krijgt op straat, waarbij hij compleet verstijfd raakt, kan de hond geleerd worden om op die momenten te blijven doorlopen waardoor de gedachte van de geleider weer voorwaarts wordt gezet en niet blijft stilstaan bij de situatie. 

Het werk van de psychiatrische hulphond moet ook zeker niet licht opgevat worden. De hond is namelijk 24 uur per dag aan het werk. Hij staat altijd paraat voor zijn baas, onder welke omstandigheden dan ook. De hond moet overal aan gewend zijn, hij moet tenslotte werkelijk overal mee naar toe. Naar rustige plaatsen, maar ook naar drukke plaatsen. Daarbij trekt een hulphond altijd veel aandacht. Mensen weten dat een hulphond sociaal is en hebben dan snel de neiging om op zo'n hond af te vliegen en hem te bestoken met geaai en zelfs met voer. Maar ook bij een Psychiatrische Hulphond mag dit niet gebeuren. De hond is namelijk alleen van de baas en moet zijn baasje in de gaten houden. Je hebt er niets aan als je een angstaanval krijgt en je hond staat lekker te knuffelen met een verkoopster. Het werk van een Psychiatrische Hulphond is een serieuze taak! 

Stel je voordat je bang bent om alleen te zijn, of je durft niet de straat op, of je durft niet alleen in kleine ruimtes te zijn... Dan zit je met een flink probleem. Want je kunt moeilijk van de mensen om je heen verwachten dat ze overal en altijd bij je zijn. Dat is onmogelijk, want zij hebben ook hun eigen leven. De begeleiding in een kliniek kan ook niet 24 uur per dag bij jezijn, je bent tenslotte niet de enige met dit soort klachten. Wat is er dan fijner dan een hond te hebben, die het juist te gek vindt om altijd bij je te zijn, die helemaal geen afspraken heeft staan met andere personen, en die zich helemaal niet druk maakt jouw angsten, maar die juist heel dapper overal op af stapt! En die zo nu en dan zijn kop op schoot legt, waardoor je merkt dat je er niet alleen voor staat. Die geleerd heeft om op een bepaalde manier te reageren op jouw gedrag, zodat je weer grip krijgt op de situatie. Met deze hond kun je er weer op uit, eerst een klein stukje en rustig aan steeds verder. Met deze hond kun je onder de douche stappen zonder bang te zijn voor de lege ruimte van de badkamer om je heen, daar wacht nu je hond op je tenslotte. Met deze hond kun je iets meer ontspannen je bed instappen, wetende dat hij bij je is, en je steunt als je in paniek wakker wordt.

Resultaten

Dankzij de inzet van onze psychiatrische hulphonden worden o.a. de volgende resultaten bereikt:

- Het aantal opnamen in psychiatrische instellingen neemt drastisch af

- Het medicijngebruik neemt drastisch af

- Onze cliƫnten beginnen weer met vrijwilligerswerk, een parttime job of starten weer een opleiding

- Gaan zelfstandig wonen in plaats van begeleid wonen/verblijf in psychiatrische instelling

- Kunnen weer zelfstandig inkopen doen, hebben dus geen begeleiding meer nodig

- Cliƫnten worden rustiger en stabieler door de aanwezigheid en steun van de hulphond. Hij zorgt voor een gevoel van veiligheid, zorgt voor plezier, beweging, orde en regelmaat.