Perra, Pepsi, Pebbles, Pride, Pooky en Paige

01-01-2019

Inmiddels zijn Paige, Pepsi en Pooky al enige tijd in het trainingscentrum bezig om de training als psychiatrische hulphond voort te zetten en ze doen dat prima!
Deze knapperts zijn goed op weg om iemand het leven straks weer terug te kunnen geven 

Het onvermijdelijke afscheid

Dan is het ineens zover, de keuringen voor de heupen, rug en ellebogen zijn ingepland, de spanning stijgt... zijn ze goed en kunnen ze de opleiding afronden of gaan ze verder als huishond?
Helaas gaan niet alle pups verder maar ze hebben al wel een gouden mandje gevonden bij een lief en zorgzaam gezin.
Als gastgezin is dit best lastig te verwerken, je bent tenslotte bezig om ze op te leiden tot het mooie werk dat ze gaan doen als hulphond!
Maar op de fysieke gesteldheid van je hond heb je weinig invloed en ze moeten perfect zijn om aan het werk te mogen. 
Als huishond hebben ze geen problemen en kunnen nog een lang en gelukkig leven hebben.
De overige pups zijn intern aan hun training begonnen, behalve 1, die mag nog even in het gastgezin blijven. Maar ook daar kunnen ze aftellen...


De feestdagen voorbij

Rond de feestdagen in december is het elk jaar weer druk, dus meteen goede trainingsmomenten voor de pups..

De drukte tijdens de voorbereidingen voor de kerst, de drukte tijdens de kerst, mee op visite en aanschuiven bij het kerstdiner. Alles maakten ze mee.
Eén van de pups mocht zelfs mee naar het Top 2000 muziekcafé, in de vroege ochtend en zoals ze laat zien was ze er niet erg van onder de indruk... het was ook wel vroeg...
Na de kerst de uitdaging van het knallen op weg naar oudejaarsavond.
Nou ja, uitdaging... ze bleven er allemaal heel rustig onder.
Wat een topppertjes!
We zijn dik tevreden met de voortgang van onze pups!
We trainen ze rustig door tot ze toe zijn aan de interne training. 

Een klein feestje!

We hebben een reünie gepland. Helaas konden er van de 5 pups 2 niet komen. Maar ook met deze 3 dames was het een feestje.
Leuk om ze zo samen te zien. De verschillen en de overeenkomsten.
De een rustiger en bedeesd, de ander druk en aanwezig.
Voor verschillende klanten verschillende karakters is ook wel zo fijn.
Bij de koffie na het wandelen lieten ze zien dat ze ook best wel rustig kunnen zijn en op dit punt al veel hebben geleerd. Ach ja, de jeugd mag nog best een beetje ondernemend zijn. Ze zijn en hoeven nog niet klaar te zijn voor het werk.

7 maanden oud

De pups zijn nu op een leeftijd dat ze de basis wel aardig kennen, nu komt dus de echte uitdaging van het opvoeden... hoe houden we de pup zijn aandacht bij het werk en het netjes lopen aan de lijn!
Het zijn jonge, stoere pups die in alles een uitdaging zien en zitten vol energie.
Maar met deze leeftijd kunnen ze ook wel een extra uitdaging aan. Zo mocht een van de pups mee naar Disneyland Parijs, dat is wat je noemt nog eens een ervaring opdoen!

De andere pups houden het iets rustiger met uitjes naar theater, restaurant en winkelcentra.
Alle prikkels die ze tijdens deze uitjes opdoen zorgen ook voor wat meer rust in de pups. Thuis kunnen ze dan bijkomen en rustig slapen.

5 maanden oud inmiddels

De tijd vliegt als je lol hebt! En dat hebben ze, zowel de pups als de gastgezinnen.
Inmiddels zijn ze oud genoeg om overal mee naar toe te gaan. Mee naar de winkel is al een gewoonte aan het worden dus worden er uitdagingen gezocht. Een dierenpark, een museum, het zwembad en de trein zijn gewillige plekken om onze pups wat meer afleiding te geven.
Al is en blijft de afleiding gewoon in de eigen buurt ook altijd goed voor de nodige training. Langs rennende kinderen blijkt toch best lastig om te negeren, het liefst rennen ze mee. En dan die vogels die vlak voor je neus opvliegen! Zo wordt elke wandeling die je met de pup maakt wel een mooie training.
Net als elke jonge hond hebben ze hun goeie en minder goeie momenten, maar ook nog tijd genoeg om alles te leren.
Over het algemeen doen alle pups het prima, dikke pluim.

Pepsi en Pooky

Het is zomervakantie en dan gaat ook een gastgezin op vakantie, soms kan de pup mee maar als dat niet kan, geen nood er is wel een logeerplekje.
Zo komt Pooky twee en een halve week bij zusje Pepsi en Ayla logeren.
Twee pups van nog geen 4 maanden oud is een hele klus. Beiden nog niet helemaal zindelijk, beiden nog heel erg op zoek naar hunzelf wat heel begrijpelijk is natuurlijk.
Het gastgezin van Pepsi krijgt het zwaar!
Maar als je de extra drukte al van te voren bedenkt en je daar dan maar bij neerlegt valt het altijd wel weer mee.
Zo gaat het gelukkig ook.
Behalve dat de meisjes elkaar steeds maar opzoeken als ze wakker zijn en dan al 'pratend en kibbelend' elkaar te woord staan, af en toe zoals echte zusjes het doen, eens flink ruziën is het best gezellig.
Als de meisjes ruziën is dat ook meteen weer over als het gastgezin ingrijpt. Ze kijken haar dan aan met een gezicht van; 'wat is er?'
Echte boevies!
Het wandelen is ook al zo gezellig. Ze zijn net een tweeling, tegelijk plassen, bijna tegelijk poepen haha. Daarna samen op pad alleen daar bewegen ze nog wel eens tegenstrijdig. Stopt de een, loopt de ander door om dat direct daarna om te wisselen. Een drukke maar gezellig boel dus.
Maar ze leren ook van elkaar. Pepsi gaf al netjes aan als ze naar buiten moet en na een paar ongelukjes in huis doet Pooky dat nu ook. Ze gaan wel elke keer samen, eentje achterlaten is geen optie.
Zo zijn ze ook samen naar de jaarlijkse braderie geweest, waar ze het beiden heel goed deden. Zich weinig aantrokken van de drukte en gewoon hun ding deden.
Heel af en toe gaan ze apart mee, de een mee naar de buurtsuper voor een boodschap, dan gaat de ander daarna mee met Ayla voor een wandeling.
Dat betekend dus ook dat ze alleen thuis in de bench moeten blijven. Dat is wel even wennen maar de aanhouder wint en dat is het gastgezin in dit geval.
Zo'n logeerpartij heeft ook wel voordelen, een andere omgeving, andere regels en een andere aanpak. De wereld van de pup wordt er nog breder door.

3 maanden oud alweer!
De tijd vliegt! Van compacte puppies naar slungelige peuters. Soms struikelen ze zelfs over hun eigen poten... die inmiddels ook grote vormen aan nemen.
Met hun 3 maanden leren ze al heel veel en zijn ze leuk te trainen. Voor een brokje gaan ze mooi zitten, blijven ze wachten of gaan liggen. Als ze op het veld los lopen komen ze graag naar je toe voor een brokje. We houden het leuk en gezellig, dan blijven ze het doen!
Maar naast de goeie dingen leren ze zichzelf ook ondeugden aan...
Zo kan een waterbak een heel leuk speeltje zijn. Vol met water of niet, je sjouwd dat ding de hele kamer door, dan heb je meteen alle aandacht van de baas haha.
En kan de waterbak niet mee dan neem je toch gewoon een bek vol water en sproeit die door de hele kamer? Succes gegarandeerd!
Een heerlijke bezigheid met dit warme weer... voor de pup dan hè.
Gelukkig is er ook een echt goed alternatief om verkoeling te zoeken, als de ergste warmte weg is, of voor dat die er is, is het fijn spelen in het zwembadje buiten in de tuin of heel vroeg in de ochtend naar een nog leeg strandje. Even de energie kwijt.
Overdag is het met de warmte niet fijn om buiten te zijn, dus na een korte wandeling of enkel een sanitaire stop blijven ze veelal binnen.
Mee op pad is nu veel te inspannend of gebeurt in de ochtend of avond.
Ook onze pups hebben een hitteplan.
Maar binnen leren ze ook, bijvoorbeeld om samen te delen met je huisgenoot.
En alleen zijn als de baas er niet onderuit komt om even weg te moeten.
En de alledaagse huisregels natuurlijk... want als het buiten veel te warm is maar binnen nog wel redelijk koel komt er toch wel wat energie los... dan is het bekijken of er wat op het aanrecht ligt, misschien toch proberen om iets van een bord te pakken of op schoot te klimmen ook leuk.
Aan de gastgezinnen om het allemaal weer in goede banen te leiden.
We kunnen dus niet wachten tot er eindelijk weer verkoeling komt en we weer gewoon aan de slag kunnen! 

Fotoshoot

Perra had wel een heel leuk uitje tijdens haar logeerpartij, een echte fotoshoot bij yourpreciousgift., waar ze de fotoshoot gewonnen had. Voor Perra natuurlijk meteen een hele mooie training om stil te zitten, te wachten en mooi zijn.
En vooral zichzelf zijn!

Het begin is altijd even wennen

Na de eerste weken van zindelijk maken, het leren rustig in de bench slapen, alleen kunnen zijn en aan de riem meelopen komt er eindelijk een beetje regelmaat in alles.
Het is voor de baasjes net zo goed wennen als voor de pup, zelfs als je al meerder pups hebt opgevoed voor hulphond is het bij elke nieuwe pup weer afwachten hoe het gaat.
Nu er regelmaat komt, komt er meer rust en worden de trainingen ook makkelijker...
Maar met de regelmaat komt ook de ware aard van de pups naar boven! En de ondeugd! Het is nooit saai met een pup in huis... dat is wat het opvoeden van een pup in opleiding ook zo leuk maakt.

De ontdekkingsreis die ze maken om de omgeving te leren kennen... en dan loop je wel eens over iets groens wat ineens in water wegzakt.. kroos!
Tja, een lesje is snel geleerd.

De vakantietijd breekt ook aan en sommige pups gaan uit logeren, zo krijgen andere pups een logé. Pepsi kreeg een logé, een oudere hond, en leerde dat niet elke hond zo lief voor haar is als Ayla. Perra ging uit logeren en leerde dat het ergens anders ook heel leuk en gezellig is!
Maar slapen doen ze overal!

De eerste week

De eerste week verloopt voor elke pup anders. De één is al heel ondernemend en gaat ook al mee boodschappen doen, terwijl de ander de wereld op een hele rustige eigen manier wil ontdekken..
Loopt de één al gezellig mee aan de riem, ploft de ander steeds weer neer in het gras en verzet op eigen initiatief geen poot.
Het enige wat ze allemaal goed doen is slapen... gelukkig maar!
Overdag bezig zijn is druk genoeg en dan ben je blij dat de nachten in elk geval redelijk normaal verlopen.

De dagen worden goed benut om de pups de eerste socialisatie te geven. Het ontmoeten van andere mensen en kinderen, andere honden, de buurtkatten en de eigen omgeving. Elke dag komt er wel weer wat spannends bij en wordt de wereld van de pup steeds groter.

Daar zijn ze dan!

Afgelopen zaterdag kwamen de gastgezinnen allemaal naar Dwingeloo om hun pup op te halen, de gastgezinnen komen uit verschillende hoeken van Nederland, dan is een centrale locatie wel zo fijn.
De pups Pebbles, Pooky, Pepsi, Perra en Pride waren al nieuwsgierig wat er deze dag ging gebeuren en wachten af in hun ren.

Maar voor de gastgezinnen was er eerst koffie met gebak, even met elkaar zitten en bijpraten.

Al snel waren de pups een stuk belangrijker en liep ieder met z'n eigen pup op de arm.
Wanneer ze weer richting huis gaan krijgen ze voer en een grote tas met benodigdheden mee. Een fleecedeken, riem, halsband klein en groot, voer- en drinkbak, een speeltje en de dekjes . Welkoop Dronten had nog een mooie kluif voor elke pup meegegeven. (nogmaals bedankt Welkoop!)
En dan begint voor elke pup zijn eigen spannende tijd. Onderweg krijgen ze de nodige prikkels al mee, even stoppen onderweg en ja dat is weer een nieuwe omgeving. Sommige pups gingen zelfs al mee op het terras.
Maar eenmaal thuis was het voor elke pup even rondkijken, nieuwsgierig waar hij/zij terecht was gekomen, even wat eten en dan slapen!
Pups hebben nog heel veel slaap nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken.

En dan hebben we puppynieuws!

Onze eerste eigen pups zijn geboren!
Duitse herders van Pandora en Iron. 1 reutje en 6 teefjes. De meeste van deze pups hebben al een gastgezin dus er komen snel nieuwe verhalen.